Logo omrooper.nl

Houtrook

Het is koud buiten en dat betekent, meer gebruik van open haarden en houtkachels. Vooral voor buren kan het een bron van irritatie zijn, maar houtrook is ook slecht voor de gezondheid. Niet iedereen is zich hier bewust van.

Gezondheidsklachten
Het stoken van hout levert vaak overlast op voor buren. Dat is niet alleen geur en (dikke) rook, maar het kan ook een bron van gezondheidsklachten zijn. Ook draagt houtrook bij aan de uitstoot van fijnstof, een verzamelnaam voor allerlei schadelijke deeltjes in de lucht die zo klein zijn dat ze ingeademd kunnen worden. Niet alleen de buren, maar ook bewoners van huizen waar regelmatig wordt gestookt merken de gevolgen voor hun gezondheid. Vooral kinderen hebben een groter risico op luchtwegklachten. Voorbeelden zijn verkoudheid, astma, bronchitis en longontsteking. Ook mensen met gevoelige longen of hartklachten kunnen extra klachten krijgen door de effecten van een houtkachel of open haard.

Overlast buitenshuis
De rook van een houtkachel of open haard kan ook buitenshuis voor veel overlast zorgen. De houtkachel of open haard is de meest genoemde klacht over geur in de wijk. Voor sommigen veroorzaakt het benauwdheid en hoestklachten. Vooral mensen met (over)gevoelige luchtwegen, zoals mensen met astma, hebben erg veel last van laaghangende rook in de wijk.

Volledig ophouden met stoken is natuurlijk de ultieme oplossing. Maar veel mensen vinden het gezellig of zijn gehecht aan hun vuurtje. Wilt u tips voor het gebruik van een open haard of houtkachel of wilt u weten wat u kunt doen bij overlast van houtrook? Kijk dan op: huizen.nl/houtrook.

Meer berichten