Afbeelding

Hoopvol het nieuwe jaar in zonder vuurwerk; laat zien dat het kan!

Algemeen

De jaarwisseling komt er aan en deze is dit jaar anders dan wij gewend zijn. Vanwege Covid-19 zijn er landelijk regels opgesteld voor het maximum aantal personen dat mag samenkomen tijdens de jaarwisseling en geldt er een landelijk vuurwerkverbod. Het is belangrijk dat wij ons aan deze regels houden zodat wij Covid-19 verder de kop in drukken en hoopvol kunnen kijken naar het nieuwe jaar.

Informatie over het vuurwerkverbod

De verkoop, het afsteken, het bezit en dus ook het vervoeren van consumentenvuurwerk is dit jaar in het hele land eenmalig verboden en daarom strafbaar. Daarnaast is het ook dit jaar verboden, en dus strafbaar, om illegaal vuurwerk te importeren, te verhandelen, te maken, in het bezit te hebben en af te steken. Dit vuurwerk brengt grote schade toe en zorgt voor veel onveiligheid en overlast. Dit zijn misdrijven die net als overtredingen van het vuurwerkverbod op het strafblad (Justitiële documentatie) terecht komen.

Carbidschieten

Naast het landelijke vuurwerkverbod is vanaf dit jaar carbidschieten verboden in de gemeente Huizen. De Algemene Plaatselijke Verordening (APV), waarin lokale regels zijn vastgelegd, is hiertoe gewijzigd. Bij ondeskundig gebruik kleven behoorlijk grote risico’s aan het schieten met carbid voor de “schutters” en omstanders. Met het vuurwerkverbod willen we druk op de zorg voorkomen.

Maatregelen jaarwisseling 2020-2021

Om de jaarwisseling ook dit jaar voor iedereen zo prettig en veilig mogelijk te laten verlopen, neemt de gemeente Huizen verschillende maatregelen.

1. Meer toezicht op straat
Vanaf 19 december is er meer toezicht en handhaving, vooral rond de winkelcentra en op de plekken waar normaliter veel jeugd te vinden is. De intensiteit van het toezicht loopt op in de loop van december. Op oudejaarsdag en -nacht is de inzet verdrievoudigd, vooral rond de winkelcentra en de openbare gebouwen.
2. Afvalbakken worden afgesloten of tijdelijk verwijderd
Ter voorkoming van vernieling (door vuurwerk) worden de afvalbakken in de parken en op de stranden afgesloten. De afvalbakken in winkelcentra en andere openbare afvalbakken worden in de laatste week van december tijdelijk weggehaald of afgesloten. Vanaf 2 januari zijn alle bakken weer geopend en teruggeplaatst om te gebruiken.
3. Informatie over vuurwerk en overlast, aan jongeren en ouders
Er vindt veel voorlichting plaats. De brandweer heeft voor de basisscholen een digitaal lespakket ontwikkeld over de gevaren van vuurwerk. Op de middelbare scholen is voorlichting gegeven door Halt over het vuurwerkverbod, vernielingen aan andermans goederen, de gevaren van (illegaal) vuurwerk, de gevolgen van het afsteken van vuurwerk voor ouderen en geweld tegen personen met een publieke taak. Daarnaast krijgen alle ouders van kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar een brief van de burgemeester over dit onderwerp.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de jaarwisseling in Huizen? Kijk dan op www.huizen.nl/feestdagen.

Afbeelding
Openbare bekendmakingen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Tijdelijk niet met uw hond op het strand Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Vrijwilligster Olga Dol zet zich in voor Oekraïners in Newport Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak buitenruimte Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Vacatures Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte afscheidsbijeenkomst voor vluchtelingen en vrijwilligers Algemeen 17 uur geleden