Reconstructie parkeer terrein aan de Naarderstraat en omgeving

Dit jaar worden het parkeerterrein aan de Naarderstraat en de directe omgeving gereconstrueerd. Daarnaast krijgt het Prins Bernhardplein een nieuwe inrichting. Het plan is vorig jaar uitgebreid besproken met bewoners en bedrijven in de omgeving, tijdens twee informatieavonden.

Werkzaamheden

De reconstructie bestaat uit verschillende werkzaamheden. Hieronder kunt u lezen welke werkzaamheden dit zijn.

De weg

Het Prins Bernhardplein vormt de entree naar het "Oude Dorp".
De nieuwe inrichting is hierop afgestemd. Het asfalt wordt vervangen door klinkerbestrating en de weg wordt versmald. Ook komt er een inritconstructie, zodat het voor de weggebruiker duidelijk is dat hij een 30 km zone binnenrijdt. En er komt meer ruimte voor groen. Nieuwe
bomen vormen de entree naar het "Oude Dorp". Daarnaast leggen we het parkeerterrein aan de Naarderstraat opnieuw aan. De bestaande klinkers worden zoveel mogelijk hergebruikt en de groenvakken worden
opnieuw ingericht. De bomen komen aan de randen te staan, zodat er drie extra parkeerplekken komen en er meer ruimte voor de kermis ontstaat. Rondom het parkeerterrein komt een beukenhaag, zodat de auto's aan het zicht van de bewoners worden onttrokken.

Riolering

Om wateroverlast te voorkomen, gaan we regenwater op een andere manier verwerken. Hoe doen we dat? Niet meer alles via één riool, maar een apart riool voor afvalwater en voor regenwater. De rioolwater zuivering hoeft het vervuilde regenwater dan niet apart te zuiveren. Dat scheelt energie. Zo blijft het regenwater schoon en kan het vanuit het riool wegzakken in de bodem. En dat is beter voor het milieu! Er komen dus twee rioolbuizen naast elkaar in de straat. Daarnaast leggen we onder het parkeerterrein een extra regenwaterbuffer aan van ruim 200.000 liter. Hiermee kunnen we wateroverlast in de omgeving verminderen.
Zo bereiden we ons voor op de gevolgen van klimaatverandering.

Bomen

Een aantal bomen is vanwege de graafwerkzaamheden helaas niet te behouden. Verschillende bomen zorgen daarnaast voor grote overlast in de vorm van boomwortelopdruk. Herstel hiervan is niet mogelijk zonder de bomen ernstig te beschadigen. In het plan worden 25 nieuwe bomen geplant. Daarnaast worden er op een aantal plekken nieuwe groenvakken aangelegd.

Planning

Eind februari worden de bomen gekapt. De rioleringswerkzaamheden starten in mei, daarbij wordt rekening gehouden met Koningsdag en Bevrijdingsdag. De werkzaamheden zijn voor de Huizerdag in september afgerond. In de winter van 2018-2019 worden de nieuwe bomen geplant.