Afbeelding

Elektrisch rijden in Huizen

Er komen steeds meer laadpalen voor elektrische auto's in Nederland. Daardoor wordt het voor iedereen gemakkelijker om elektrisch te rijden. Huizen bouwt mee aan dit laadnetwerk en doet dat samen met MRA-Elektrisch; een projectbureau dat namens gemeenten werkt aan een dekkend netwerk van openbare laadpalen.

Een laadpaal in de buurt?

Heeft u een elektrische auto, maar geen mogelijkheid deze op te laden bij uw eigen woning? U kunt bij de gemeente een verzoek indienen voor een openbare (publieke) laadpaal. U kunt uw verzoek indienen via het aanmeldformulier van MRA-Elektrisch. De gemeente streeft ernaar dat elektrische rijders uit Huizen, die niet in het bezit zijn van een eigen parkeergelegenheid, binnen 300 meter loopafstand van hun huis een openbaar laadpunt kunnen vinden. Op de laadkaart van MRA-E (https://laadkaart.mrae.nl/ ) kunt u zien waar de laadpalen zich bevinden.

Aanvragen

Ga naar het aanmeldformulier op https://laadpaal.mrae.nl/ en dien een verzoek in. De gemeente controleert uw verzoek aan de hand van haar beleid. De geaccepteerde verzoeken worden gebruikt om in de omgeving een nieuwe en geschikte locatie voor een publieke laadpaal te vinden. Verzoeken om laadpalen worden zoveel mogelijk gecombineerd. Hierdoor kunnen zoveel mogelijk mensen gebruik maken van de laadpaal. Het kan daardoor voorkomen dat een laadpaal niet in de directe omgeving van uw huis komt te staan, hoewel dat wel wordt nagestreefd. De gemeente kijkt bij de aanvraag of er al openbare laadpalen in uw buurt staan en hoe deze worden gebruikt.

Kosten

Aan de plaatsing van een openbare laadpaal zijn geen kosten voor u als inwoner verbonden. Wel betaalt u de afgenomen stroom. Zijn er meer bewoners in uw buurt die elektrisch rijden? Vraag of zij ook een verzoek indienen. Dit geeft de gemeente een beter beeld van de behoefte in de buurt.

Wanneer een nieuwe oplaadpaal?

Bij het toewijzen van de nieuwe locaties voor oplaadpalen kijkt de gemeente naar een gelijkmatige spreiding van oplaadpunten. De oplaadpunten worden bovendien geplaatst op verkeersveilige en toegankelijke locaties. De oplaadpunten zijn voor iedereen met een elektrische auto te gebruiken. Per oplaadpunt worden twee parkeervakken bestemd voor het opladen. De oplaadpalen worden geplaatst, als binnen een straal van 300 meter van een oplaadpunt een bewoner met een elektrische auto aanwezig is en deze inwoner de oplaadpaal aanvraagt. Op deze manier wordt zeker gesteld dat de oplaadpunten daadwerkelijk gebruikt worden.

Kijk voor meer informatie op Huizen Klimaatbewust: huizen.nl/elektrisch

Afbeelding