Afbeelding

Veel wespen verwacht


Deze zomer kun je veel last krijgen van wespen. Er zijn dit jaar meer wespen dan anders. Het voorjaar was warm en droog, waardoor de wespen goed konden overleven. Ook de huidige droogte is ideaal voor wespen. Augustus staat bekend als wespenmaand, maar bestrijders hebben er nu al hun handen aan vol.

Wespennesten

Wespen maken nesten op een beschutte plek, zoals onder de dakgoot, in de schuur en zelfs in de spouwmuur. Ontdekt u een wespennest bij uw woning? Laat deze dan zo snel mogelijk bestrijden door een gecertificeerde bestrijder. De nesten worden anders alleen maar groter en gaan steeds meer wespen bevatten.

Wanneer u een wespennest in de openbare ruimte ontdekt, kunt u hiervan een melding via de MOR maken. Dit kan via www.huizen.nl/melden. Alleen wespennesten die voor overlast zorgen, worden bestreden. Bijvoorbeeld vlakbij scholen of drukbezochte paden.

Tips

- Wespen komen af op sterke geuren zoals zoetigheid, deodorant en parfum maar ook transpiratie. Naast sterke geuren zijn ook felle kleuren wespenlokkers.

- Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen. Wanneer een wesp in je buurt komt, kun je beter niet slaan, wapperen of schreeuwen. Beter is het om te blazen, wespen houden niet van wind.

- Als je een wesp hebt doodgemaakt, ruim deze dan meteen op. Wespen komen namelijk af op de geur die wordt verspreid door een dode wesp.

- Ben je gestoken door een wesp? Goed koelen en een paracetamol kunnen helpen. Na een paar uur is de ergste pijn vaak weer weg. Ben je allergisch voor een wespensteek? Dit kan levensgevaarlijk zijn, zorg dan direct voor medische hulp.


Liever geen vogels voeren


Wist je dat het voeren van eenden, duiven en andere vogels overlast kan veroorzaken? Er is op dit moment voldoende natuurlijk eten voor de dieren. Het is beter voor hen om zelf op zoek te gaan naar voedsel.

Daarnaast kunnen dieren zich door het voeren gaan centreren op één plek, waardoor er overlast kan ontstaan van onder andere geluid, agressief gedrag tussen dieren, vervuiling van het water en de bodem. Ook trekt achtergebleven voedsel ratten aan. Dus vogels voeren? Liever niet!

Afbeelding
Afbeelding