Wethouders Bert Rebel en Karin van Werven brengen samen met Ronald Smout van de Fixbrigade kierdichting aan bij de voordeur. (Foto Bob Awick Fotografie)
Wethouders Bert Rebel en Karin van Werven brengen samen met Ronald Smout van de Fixbrigade kierdichting aan bij de voordeur. (Foto Bob Awick Fotografie)

Gemeente Huizen gaat door met Fixbrigade en Energie Kado

Algemeen

Zowel de Fixbrigade (Versa Welzijn) als het Energie Kado (Duurzaam Bouwloket) zijn in 2024 weer beschikbaar voor huishoudens met energietoeslag. Wethouder Bert Rebel: “We gaan graag verder met de Fixbrigade en het Energie Kado. Uit een enquête onder geholpen inwoners blijkt maar liefst negen van de tien tevreden te zijn!” Dankzij de verlenging kunnen inwoners met energietoeslag ook dit jaar geholpen worden hun energierekening te verlagen.

Wethouders Karin van Werven (Armoedebeleid) en Bert Rebel (Duurzaamheid) hebben onlangs meegelopen met de Fixbrigade. Onder leiding van hoofdfixer Ronald hebben zij onder meer kierdichting en radiatorfolie aangebracht in een woning in Huizen. “Mooi om te zien dat dit soort kleine maatregelen een groot verschil kunnen maken”, vinden de wethouders. “Zeker bij inwoners met een hoge energierekening en een kleine portemonnee.” Het werkbezoek van de wethouders was meteen de aftrap voor de verlenging van zowel de Fixbrigade als het Energie Kado.

Energierekening verlagen
In 2024 krijgen huishoudens met energietoeslag, die nog niet eerder geholpen zijn, de kans om hulp te krijgen van de Fixbrigade of het Energie Kado te bestellen. De klussers van de Fixbrigade helpen de energierekening te verlagen door kleine aanpassingen in de woning. Het gaat dan om maatregelen zoals kierdichting, radiatorfolie en het vervangen van verlichting door ledlampen. Wie kiest voor het Energie Kado kan zelf voor 250 euro aan energiebesparende producten uitzoeken.

Voortzetting samenwerking
Huizen krijgt voor zowel de Fixbrigade als het Energie Kado geld van het rijk. Doel is om energiearmoede bestrijden met kleine maatregelen. Wethouder Karin van Werven: “We zien dat veel mensen kiezen voor hulp aan huis, dus er is duidelijk behoefte aan een Fixbrigade. Ik vind het ook mooi dat mensen die op zoek zijn naar ander werk bij de Fixbrigade nieuwe werkervaring kunnen opdoen. Zo helpt de Fixbrigade inwoners van Huizen op verschillende manieren.”

Wethouder Bert Rebel: “Tegelijk is alleen het aanbrengen van kleine maatregelen op termijn niet voldoende. Veel mensen met energietoeslag wonen in een huurwoning en zijn afhankelijk van hun verhuurder voor de grotere isolatiemaatregelen. We roepen verhuurders dan ook op om hier zoveel mogelijk vaart mee te maken.”

Energie besparen
Huishoudens die energietoeslag voor 2024 hebben ontvangen én nog geen gebruik hebben gemaakt van de Fixbrigade of het Energie Kado in 2023, komen in aanmerking voor de regeling. Deze inwoners ontvangen een brief waarmee zij zich kunnen aanmelden.

Afbeelding
Groot onderhoud A1/A27 in 4 weekenden Algemeen 25 apr, 09:00
Afbeelding
Overhangend groen Algemeen 25 apr, 09:00
Afbeelding
Verkiezingen 6 juni 2024 Algemeen 25 apr, 09:00
Afbeelding
Openbare bekendmakingen Algemeen 25 apr, 09:00
Afbeelding
Huizer Ondernemersevent Algemeen 25 apr, 09:00
Afbeelding
Onderzoek naar communicatievoorkeuren inwoners Huizen Algemeen 25 apr, 09:00