Afbeelding

Broeihopen voor ringslangen

Algemeen

Op woensdag 27 maart gaan we als gemeente samen met enkele enthousiaste vrijwilligers twee nieuwe broeihopen bouwen. Een broeihoop is een gemaakte stapel natuurlijk materiaal die gunstige omstandigheden biedt voor compostering. Ze worden vaak gebruikt in natuurbeheer om geschikte broedplaatsen te creëren voor dieren zoals ringslangen. Voordat we beginnen met het bouwen van de nieuwe broeihopen, nemen we eerst een kijkje in een broeihoop van vorig jaar. Ons doel is om te zien of er eischaalresten te vinden zijn in die hoop. Dit helpt ons te achterhalen of er al ringslangen hebben gebroed.

Waarom helpen we de ringslang? 
De ringslang is een bijzondere reptielsoort die eieren legt op daarvoor geschikte plekken. Om hun voortplanting te bevorderen, zijn broeihopen van groot belang. Deze hopen moeten aan specifieke voorwaarden voldoen: het materiaal moet los genoeg zijn zodat een ringslangvrouwtje er gemakkelijk in kan kruipen. De temperatuur in de hoop moet constant rond de 25 tot 30°C liggen, en de hoop moet voldoende vochtig zijn. Ruwe paardenmest, compost en bladeren vormen een geschikt ondergrond voor broei. Na één tot enkele jaren verteert al het materiaal in de hoop en neemt de broei af. Daarom moeten we regelmatig nieuwe broeihopen aanleggen.

Vereisten voor broeihopen
Goede broeihopen moeten op dezelfde plaats gehandhaafd blijven, omdat ringslangen geschikte ei afzetplaatsen voor een langere tijd blijven bezoeken. De ideale afmetingen voor een standaard broeihoop zijn ongeveer 1,5 meter breed, 3 meter lang en 1,2 meter hoog. Bladhopen met verwerkte takken blijken vaak goed te werken. Ook een mengsel van compost en ruwe paardenmest is geschikt. Het is belangrijk dat het materiaal bij voorkeur uit hetzelfde gebied komt en dat de locatie zonnig is met beschutting in de omgeving.

Afbeelding
Groot onderhoud A1/A27 in 4 weekenden Algemeen 25 apr, 09:00
Afbeelding
Overhangend groen Algemeen 25 apr, 09:00
Afbeelding
Verkiezingen 6 juni 2024 Algemeen 25 apr, 09:00
Afbeelding
Openbare bekendmakingen Algemeen 25 apr, 09:00
Afbeelding
Huizer Ondernemersevent Algemeen 25 apr, 09:00
Afbeelding
Onderzoek naar communicatievoorkeuren inwoners Huizen Algemeen 25 apr, 09:00