Afbeelding

Drukbezochte afscheidsbijeenkomst voor vluchtelingen en vrijwilligers

Algemeen

Op woensdag 6 maart 2024 namen de vluchtelingen, die sinds november 2023 verblijven op de twee hotelschepen in de Werkhaven, afscheid van de vrijwilligers en andere Huizers die betrokken zijn bij de opvang. Burgemeester Niek Meijer en wethouder Karin van Werven waren namens het college van burgemeester en wethouders aanwezig bij de bijeenkomst die door de gemeente werd georganiseerd in een restaurant.

Karin van Werven, wethouder Sociaal Domein: “Veel vrijwilligers zijn al lang betrokken bij de opvang van de vluchtelingen. Een aantal van hen al voor de derde keer. Hun inzet is van onschatbare waarde voor het welzijn van de vluchtelingen. Het contact betekent voor veel van hen een eerste echte ontmoeting met een Nederlander en een eerste kennismaking met de Nederlandse taal en cultuur. Hieruit ontstaan vaak bijzondere relaties. Ik vind het belangrijk om de vrijwilligers te bedanken voor hun grote betrokkenheid en bereidheid om zich steeds weer opnieuw voor de vluchtelingen in te zetten. Nu het einde van de opvangperiode in zicht komt, wilden wij daarom iedereen de gelegenheid geven om afscheid van elkaar te nemen.”

Enthousiaste gesprekken

Er waren meer dan 150 bezoekers en het restaurant liep snel gezellig vol. Na de speeches van wethouder Van Werven en een Taalmaatje volgde een muzikaal optreden van één van de vluchtelingen, Diana, en een zorgvuldig geoefende speech in het Nederlands van Adnan, cursist bij het Taalcafé. Er waren enthousiaste gesprekken tussen de vluchtelingen, Taalmaatjes, Klankbordgroepleden, het COA-team, de bestuurders en projectleden van de gemeente. De muziek ging aan en er werd volop gelachen, gedanst en gezongen.

De gemeente organiseerde de afscheidsbijeenkomst bewust niet helemaal aan het einde van de opvangperiode. Afscheid nemen lukt soms dan niet meer omdat de vluchtelingen al vertrokken zijn naar andere locaties in Nederland.

Meer foto’s van de afscheidsbijeenkomst op www.huizen.nl/tijdelijkeopvangasielzoekers

Afbeelding
Groot onderhoud A1/A27 in 4 weekenden Algemeen 25 apr, 09:00
Afbeelding
Overhangend groen Algemeen 25 apr, 09:00
Afbeelding
Verkiezingen 6 juni 2024 Algemeen 25 apr, 09:00
Afbeelding
Openbare bekendmakingen Algemeen 25 apr, 09:00
Afbeelding
Huizer Ondernemersevent Algemeen 25 apr, 09:00
Afbeelding
Onderzoek naar communicatievoorkeuren inwoners Huizen Algemeen 25 apr, 09:00